De schapen

Onze Schapen zijn de spiegel der natuur. Aan de schapen kunnen wij zien wat voor een type hond er aan het werk is. Is dit een heel ervaren hond of juist niet? Beschikt de hond over voldoende overwicht of juist te weinig? Wanneer de hond de schapen goed interpreteert zal hij vanuit zijn instinct begrijpen dat hij meer afstand moet bewaren om de vluchtige schapen onder controle te houden. In tegenstelling tot een vluchtig schaap moet de Welsh Hill Speckled Face het niet hebben van zijn snelheid. Dit dappere schaap schuwt het dan ook niet om zich zo nu en dan om te draaien en de hond met een tegenaanval te verrassen. Dit spannende schouwspel kan soms minutenlang duren. Maar de goed getrainde Border Collie weet ook in deze situaties zijn hoofd koel te houden en de situatie tot een goed einde te brengen.

Om al deze aspecten optimaal te kunnen trainen werken wij met drie verschillende schapenrassen; het kleinste en watervlugge Skuddeschaap uit de Baltische staten, het middelgrote inheemse Drents Heideschaap en de flinke opstandige uit Wales afkomstige Welsh Hill Speckled Faces. De totale kudde waarmee wij ons programma uitvoeren bestaat uit een kleine honderd dieren verdeeld over drie locaties.

Met zekerheid kunt u er van uitgaan dat de schapen ook u en uw team een spiegel zullen voor houden. Oefeningen die op het eerste gezicht kinderlijk eenvoudig lijken  zullen niet zondermeer vlekkeloos verlopen. Logisch want u bent nog een jonge hond en moet nog veel leren. Naarmate de dag vordert zult u versteld staan waartoe u en uw team in staat zijn…zelfs met de meest lastige schapen!

Sheep lying and looking up against white background
Anders_voelen