De Border Collie

Op de grensstreek tussen Engeland en Schotland (De Borders) verwierf de Border Collie naam en faam bij het werken met schapen. Behalve de Border Collie is er geen enkel hondenras waarvan het gedrag zo veel overeenkomsten vertoont met dat van de wolf.  Deze typische “oerhond” is in staat om het jachtgedrag van zijn in het wild levende neef perfect te imiteren. Met de voor de Border zo typische sluipende houding en zijn hypnotiserende ogen fixeert hij zijn prooi om deze vervolgens zonder enig geluid te dwingen daar te gaan waar hij maar wil. Dit alles maakt duidelijk dat de Border Collie geen gewone hond is. En dat merkt u direct zodra u voor het eerst met een Border Collie in het veld staat.

Boardercollie_rots

Anders dan we met een “normale hond” gewend waren zullen we vaker dan eens het werk moeten overlaten aan deze “ZZP’ers ” met hun zelfdenkend en oplossend vermogen. De Border Collie is “willing to please” en zal er alles aan doen om voor zijn roedelleider zo goed mogelijk te presteren. De Border Collie is geen allemansvriend en stelt wel een aantal voorwaarden aan deze samenwerking. Om tot optimale prestaties te komen zult u de vriendschap, het vertrouwen en het respect van de Border Collie eerst moeten verdienen. U moet elkaar leren vertrouwen, respecteren en begrijpen. Elkaar steunen als het een keertje niet meteen lukt. Pas dan gaan dingen lukken en deelt u samen in het geluk…  u bent een team!

U gaat ervaren dat het heel prettig kan zijn om eens een dag “als hond behandeld” te worden. Bij elke oefening zullen onze Border Collies u voorgaan en u helpen om de hindernissen met goed gevolg af te leggen. Observeer goed en leer van de Border Collie. Durft u nog te vertrouwen op uw gevoel en intuïtie? Bent u in staat om duidelijk met uw team te communiceren en samen te werken? Langzamerhand worden de parallellen steeds duidelijker.

bordercollie from above
Anders_luisteren